Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и главен секретар

...
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и главен секретар
Коментари Харесай

Проф. Димитров: ENGAGE.EU, част от който е и УНСС, е признание за образованието ни, въпреки критиките 

Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, който е и основен секретар в Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Голяма победа за българското обучение, питате се може би, за какво? Ще научите в идващите минути, тук при мен в студиото е проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. Здравейте.

Здравейте.

Проф. Димитров, първо, да ви благопожелавам за невероятната опция, която се отваря пред УНСС. Разкажете ни по какъв начин спечелихте тези пари, тази опция, тъй като знаем от през вчерашния ден се върти една огромна сума, че сте спечелили университета - 14 млн. лева

Благодаря, първо, за поздравленията и ще внеса някои разяснения. Това е втори стадий на нашия алианс от 9 водещи бизнес университета в Европа. И този втори стадий, 4 плюс 2 години получава финансиране от Европейската комисия, като общо за алианса тази сума е 14,4 млн. евро, т.е. не е единствено за нашия университет и не е единствено за този месец, в случай че по този начин се майтапим. Но това е един дълъг развой, дори аз не бих го нарекъл победа, достижение, част от пътя, който ние вървим през тези години. Защото работата по тези европейски алианси от университети, които бяха основани преди 6-7 години сполучливо продължава и не е инцидентно, че Европейската комисия финансира всички алианси за още 4 плюс 2 години нататък.

Специално и за всички, само че и за нас, това е голямо самопризнание, тъй като и за нашия алианс, и за нашия университет, пък и за останалите български университети, аз ще ги загатна по-късно, това е самопризнание за работата ни, че сме част от общото европейско просветително и изследователско пространство. На времето, когато е зародила тази концепция, нашият съветник, който ни помагаше за кандидатстването преди 5 години в действителност, сподели по този начин, това е концепция на президента Макрон, който е казвал: “Искаме да забележим европейските университети като един " Еърбъс ", общо основан план от доста европейски университети. И преди 5 години, когато бяха първите алианси, тогава бяха утвърдени двадесет и няколко алианса, в които не взе участие нито един български университет по разнообразни аргументи. Но идващото класиране, което беше на идната година 2020 година, тогава 4 български университета бяха класирани в тези алианси, като концепцията е, че тези алианси във времето с друга степен на подготвеност и подготовка ще образуват едни бъдещи европейски университети.

Какви са критериите за присъединяване на български университет в този алианс?

Ами няма ясни критерии, само че в действителност, обичайните неща, които са да има високо качество на образованието, на проучванията, географският принцип също е значим, сходимост в профилите на тези университети. Ние сме в алианса ENGAGE.EU, който се състои първоначално от 7 европейски университета, по-миналата година ние приехме още 2, по този начин в този момент сме 9. Това са все бизнесуниверситети, водещи в Европа, с профил доста непосредствен до нашия, всички са с стопанска система, администрация, право, социология, политически науки, със сходни размери някъде от към 15-20 хиляди студента, някои са и по-малки. Но когато тръгнем интензивно да се интегрираме, този университет ние го назоваваме Европейски университет ENGAGE.EU, той ще има към 100 хиляди студента, и тези студенти ще могат да се усещат като същински европейски студенти, т.е. освен студенти на УНСС, само че там са и университетите на Манхайм от Германия, Тилбург от Холандия, Виенския стопански университет от Австрия, един университет от Рим, Норвегия, Франция, Испания-Барселона и други университети Тулуза. Така че студентът да може да реализира подвижности физически, виртуални и да се усеща като студент от един европейски университет.

Възможностите са доста, отварят се доста европейски порти, само че какви решения ще се търсят, посредством алианса?



Първо, хармонизация на образователни проекти и образователни стратегии. Това особено на нас, пък и на останалите сътрудници ни сподели доста в това отношение и ни даде доста, тъй като ние видяхме, особено за нашия университет, че не сме някъде в периферията или включени просто по географски симптом, а в противен случай, сме равносилен, пълноправен сътрудник във всички тези инициативи, които ги има. Има доста цели и задания, които би трябвало да се доближат по време на осъществяването на този план. Много от тях са свързани с построяването на обща платформа за научни проучвания, виртуален кампус, шерване на запаси. Така се случи, че доста огромна част от плана съответства с Коронавирус пандемията, и имаше така наречен “виртуална подвижност ", т.е. нашите студенти, пък и другите, можеха да слушат курсове от Виена, от Берген, от Франция, от Германия, по този начин, че да могат да и да си вземат изпитите, които ние признаваме и зачитаме като спомагателни заеми. Това даде доста като основаването на една общественост от тези университети.

Европейската комисия разгласи, че алиансът ENGAGE.EU, част от който е и УНСС ще бъде финансиран с спомагателни средства в размер на 14,4 млн. евро за бъдещо развиване на съдействието и подвижността сред 9-те партньорски висши учебни заведения, за които ще научим по-подробно в този момент от проф. Димитров.

Aз желая да ви кажа по какъв начин наподобява по-общата картина. В Европа има към 4500 университета. В тези алианси, са към 50 на брой, в тях са включени към 430 образователни заведения, висши учебни заведения от 35 страни. Тоест, 10% да кажем, вземат участие в тези алианси, това е финансирането от Европейската комисия. В България, днешния, вчерашния към този момент спечелил участник е НАТФИЗ, поздравления за сътрудниците и за ректора на университета проф. Семерджиев, тъй като до момента въпроси с културата или малко по-странични тематики не бяха включени в тези алианси, само че това е още един принос към това нещо. Иначе останалите университети, които са включени въобще в тези алианси са Техническия университет - София, Нов български университет - София, Аграрния университет - Пловдив, Софийския университет “Климент Охридски ", нашият университет, несъмнено, в рамките на ENGAGE.EU, Медицинският университет-София, Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите от Пловдив и Югозападния университет, значи общо 7-8 университета, което е самопризнание за всички тези университети и демонстрира, че българското обучение, макар рецензиите или слабостите, е на едно задоволително положително равнище.

Защото, отново споделям, ние си партнираме с водещи университети, особено в нашия алианс, по стопанска система и ние сме пълноправен, равнопоставен сътрудник. Даже, с помощта на този алианс, ние успяхме да спечелим още 2 плана, свързани с научно-изследователска активност, свързани с трансфер на познания с присъединяване на тези сътрудници. А пък сходно поощряване на съдействието, което е приоритет за Европейския съюз и за Европейската комисия, води до доста други резултати, които не се виждат незабавно. Но доста по-лесно е да подготвите нов план, когато познавате сътрудниците, когато те ви познават, знаят за вашите благоприятни условия, работили сте дружно и това подтиква сходно присъединяване по-нататък. Така че качествено ново развиване на съдействие сред тези университети.

Целта на тази самодейност е да се разработят нови модели за стимулиране както на подвижността на студентите, преподавателите и чиновниците, които да допринесат за качеството, интеграцията и освен, а и устойчивостта на европейското висше обучение, нововъведенията и научните проучвания. Г-жа Мария Габриел също имаше забавна публикация; Може ли в този момент да ни я визиите?

Да, в действителност тя през вчерашния ден разгласява тази обява във " Facebook “, този пост, като нейните задължения и нейната доста сериозна роля в тези процеси като еврокомисар, който отговаряше тъкмо за тези алианси и за тези обединявания от университети. Тя поздравява всички участници и показва вяра, че ще продължат тези неща. Но желая да подчертая, че работата не е просто да ви предлагат и да спечелите, тъй като сте УНСС или Технически университет. Работата особено за този втори стадий продължи близо една година, както и предходната работа по първия четиригодишен интервал продължи близо година и половина, с цялото писане на планове съгласуваност, координиране сред обособените сътрудници.

Сега стана малко по-лесно, тъй като към този момент се познаваме, само че пък  си поставихме по-високи цели. Искам да отбележа още нещо, което е доста значимо. Това не е единствено затворен академични план, ориентиран към интеграция на тези университети, които под някаква по-мека форма ще образуват европейски университети за в бъдеще. Някой алианси да вземем за пример не желаят да образуват такива общи университети, само че имат общи планове. Една от нашите съществени цели на плана ENGAGE.EU е с изключение на образователни проекти и научни проучвания, да се окаже резултат, влияние върху обществото, което заобикаля, по този начин да се каже, в което съществуват тези университети.

И това е доста значим индикатор за нашата работа – по какъв начин един университет способства за цялото общество, не просто какъв брой студенти има и какъв брой е приел тази кандидатстудентска акция, а по какъв начин въздейства на безработицата, по какъв начин въздейства на заетостта, по какъв начин въздейства на повишение на квалификацията на хора, които от дълго време към този момент са напуснали университета или междинното учебно заведение, по какъв начин въздейства върху маргинализирани общности, по какъв начин въздейства върху стопанската система, въобще върху на страната, в която се намира, или върху Европа, в случай че желаете. Защото не е значимо единствено да имате две-три изявления в " Скопус “ или някъде другаде, а от време на време едно изявление на ваш сътрудник от университета за миграцията или за приемането на еврото може да обърне цялото публично мнение за това нещо. И по тази причина това е доста значим индикатор. Нашият университет, фокусът му в присъединяване в този план – ние сме водещи в връзката и импакта, въздействието върху тези общности, измерването въобще на тия неща.

А какви са данните към този миг? Как УНСС влияе на всички тези сфери, които изброихте?

Ние имаме асоциирани партньорства с няколко министерства – Министерството на стопанската система, Столична община, Министерството на образованието и науката, несъмнено. Нашите сътрудници, официални или неофициални, с учебните заведения – ние направихме доста забавни акции за училищен надпревари, за възпитаници, не за студенти, настрана за студенти имаше такива, по-предприемачество. И те бяха посрещнати с доста огромни интерес в София, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Стара Загора, насочвайки младежите към по-добро професионално образование и работейки и с бизнеса също по този начин.

Проф. Димитър, в този момент бих желала да си поговорим и за кандидатстудентската акция. Знаем, че удължихте периода за приемане на документите. На какво се дължи съгласно вас този огромен интерес, този засилен интерес?

Известна част от сътрудниците бяха се тормозили за какво удължаваме приема, да не би да няма претенденти. Но в противен случай, ние имаме рекорден брой кандидат-студенти за последните няколко години – над 6000 претендента. Но защото има една пауза сред 30 юни и 11 юли, когато ще обявим първото класиране, тогава хората, заети със събирането на документите, би трябвало да създадат верификация на тези документи в МОН. Удължихме малко приема, онлайн единствено, с цел да не натоварваме тези сътрудници, които одобряват документи, а пък и да дадем опция на тия, които са пропуснали по някакъв метод. Имаме толкоз претенденти – към 6000, за към 3000 места държавна поръчка, само че има и много хора, които желаят да учат платено образование, тъй като по този метод те си избират специалността, която желаят да влязат, в случай че не бъдат класирани. Имаме доста огромен интерес към новите специалности по киберсигурност и разбор на огромни данни, където има единствено платено образование, и в този момент да не споделям какъв брой са там, само че са стотици, които желаят да учат тези специалности. Това е взаимна стратегия дружно в Тракийския университет.

И класирането скоро ще се случи.

Точно по този начин.

Нека кажем сога ще бъде то?



На 11 юли би трябвало да бъде по график първото, може би и малко по-рано, само че студентите  наблюдават задоволително нашия уебсайт. Тази година ние сме основали много такива условия, нашият софтуерен робот се обажда, прави автоматизирани известия, имаме нов прът център с 10 линии, които обслужват всички тези неща, пращаме имейли, SMS-и, студентите могат да си гледат самите профили онлайн, тъй че има всички канали за връзки и те да схванат по кое време се признати. И дано студентите да чакат, които са признати, несъмнено, на първо класиране, дано да чакат автоматизирано известие: " Честито! Вие сте признат за студент от УНСС “.

Включително и, както казахте, към този момент има център за кандидатстудентски въпроси, тъй че всички могат да задават въпросите, които ги интересуват. Проф. Димитров, какви други новаторски хрумвания имате отсега нататък?

Общите посоки, по които желаеме да се развиваме, те са общоприети, общо взето – да подобрим научните проучвания, само че и там сътворяваме нова осведомителна система за планове, за кандидатстване по-различни планове, тъй като това е голям труд, който не се вижда. Когато кажете: " Честито! Спечелили сте плана “ – да, само че зад това стои една година труд на 10-15 индивида несъмнено. След това желаеме да засилим интернационализацията – повече задгранични студенти, повече партньорства с други университети, в това число и в научните проучвания. И другият огромен въпрос, който към този момент не е единствено въпрос на нашия университет, а и на всички български университети, е дигитализацията. Дигитализацията и киберсигурността.

Ние към този момент се цифровизираме задоволително и като университети, и като условия от страна на страната и е належащо и по оперативни стратегии, и Министерство на образованието да заделят такива средства, тъй като самичък един университет мъчно би се справил с електронни книжки, електронни основни книги, електронизация, цифровизация на всички работни процеси, което е доста тежко в тази посока. Така че това са ни направленията. Ние по всички тези неща работим – нова мрежа, инфраструктурна, за връзката в университета, библиотеката се ремонтира, слънчев парк построяваме по този начин, че да станем много енергийно самостоятелни. А и несъмнено още нещо ще има в бъдеще.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР